Svetozar Marković: „Srbija na istoku“ ili „Velika Srbija“ - Šutović, Milojica (Sociološki pregled, 2026)
Svetozar Marković je svojim međusobno povezanim idejama prvi stvorio sistematizovano znanje o srpskom društvu, dao njegovo objašnjenje i predvideo njegovo buduće kretanje. Time je u savremenom smislu ispunio najznačajnije kriterijume definicije sociološke teorije i napisao celovitu društvenopolitičku studiju Srbija na istoku, kritikujući i osporavajući program „Velike Srbije“. Obe će biti predmet analize, čiji je cilj pokazati njihov teorijski, praktično politički i nacionalni značaj, sa stanovišta kritične teorije društva, teorije nacionalizma i sistemske teorije društva. Pritom će se imati u vidu ideološko stanovište prvog srpskog socijaliste i prvog srpskog „radikalnog sociologa“ sociološke imaginacije.
Keywords: Svertozar Marković (1846–1875); socijalist; radikalna sociologija; Srbija na istoku; Velika Srbija