Od kolektivnog sećanja na Drugi svetski rat do kapitala istorijskog sećanja: transformacija kulture sećanja u svesti ruskih studenata - Vishnevsky, Yuri; Pevnaya, Maria; Kulminskaia, Alina; Vučković, Branislava (Sociološki pregled, 2026)
Rad je posvećen proučavanju kulture sećanja u Rusiji. U njemu su predstavljeni rezultati sociološkog istraživanja dinamike istorijskog sećanja na Drugi svetski rat u svesti ruskih studenata. Istraživanje se zasniva na podacima monitoringa Ruskog sociološkog društva, koji je sproveden od 2005. do 2025. godine. Uzorak iz 2025. godine obuhvata 19.236 studenata sa 82 univerziteta. Članak pokazuje da razumevanje sećanja na pobedu u ovom ratu kao kapitala daje tom sećanju društveno značenje i važnost. Takva interpretacija formira osećaj korisnosti kod subjekta, aktualizuje iskustvo prošlosti i proširuje mogućnosti u sadašnjosti i budućnosti, čuvajući kulturu sećanja nacije. U radu se takođe pokazuje nedoslednost patriotskog percipiranja istorije rata kod ruskih studenata – rast interesovanja za ove događaje uz očuvanje „deformacije sećanja“ koji se pojavio 90-ih godina 20. veka.
Keywords: kultura sećanja; ruski studenti; kapital istorijskog sećanja; sociološki monitoring; javna sociološka inicijativa