Oblici sharenting-a kao savremenog društvenog fenomena prikazivanja dece - Novaković, Uroš (Sociološki pregled, 2026)
U radu se analizira savremena praksa roditelja da na društvene mreže i uopšte online platforme postavljaju virtuelne sadržaje o svojoj deci. Deljenje sadržaja o detetu na društvenim mrežama kao i online bez ograničenja predstavlja pristup koji u potpunosti priznaje pravo i slobodu roditelja da oblikuju vidljivost deteta, kao i pravo deteta na privatnost. Čak ni ograničenost pristupa sopstvenom profilu određenom bliskom krugu osoba ne garantuje apsolutnu zaštitu blagostanja deteta. Naime, opasnost kod zatvorenih profila, u kojima samo „prijatelji“ ili bliske osobe, rođaci, kumovi deteta imaju pristup, ogleda se u tome da te osobe dalje mogu prosleđivati, odnosno preuzimati takve sadržaje. Inicijalno, pojam sharenting-a vezivao se za deljenje sadržaja o deci iz altruističkih motiva, pa zatim iz isključivo ličnih, zabavnih, neprofitnih pobuda roditelja, a dalja „evolucija“ ovog fenomena išla je u pravcu toga da roditelji dele sadržaje vezane za decu iz poslovnih pobuda. Deljenje sadržaja o deci iz zabavnih motiva roditelja vodeći je razlog zašto se dele sadržaji o deci online.
Keywords: društvene mreže; deljenje sa ograničenjem; deljenje bez ograničenja; neprofitni sharenting; profitni sharenting