Avatari za interaktivno obrazovanje pokretani veštačkom inteligencijom za pametno obrazovanje - Mandić, Danimir; Miscevic , Gordana; Džinović, Milanka (Sociološki pregled, 2025)
Rad istražuje upotrebu interaktivnih obrazovnih avatara pokretanih veštačkom inteligencijom u okviru inicijativa pametnog obrazovanja u Srbiji. Analiziraju se stavovi 173 nastavnika sa svih nivoa obrazovanja, na osnovu neformalne obuke. Rezultati pokazuju snažne pozitivne korelacije između stečenih iskustava i prihvatanja avatara, naročito onih koji omogućavaju dvosmernu komunikaciju i prilagodljiv sadržaj. Studija ističe napredne inženjerske karakteristike kao što su mašinsko učenje, obrada prirodnog jezika i analiza emocija. Takođe se razmatraju mogućnost prilagođavanja u realnom vremenu, zaštita podataka i etička pitanja. Poseban naglasak stavlja se na ulogu institucija kao što je CRAIE, sa fokusom na profesionalni razvoj i interdisciplinarnu saradnju radi efikasne integracije avatara u oblasti obrazovanja.
Keywords: veštačka inteligencija; interaktivni obrazovni avatari; pedagoška inovacija; stručno usavršavanje; pametno obrazovanje