Vijetnamski rat: međunarodni, krivičnopravni i sociološki aspekt - Lopicic Jancic, Jelena; Vasic, Ljubica (Sociološki pregled, 2025)
Autorke rada analiziraju vijetnamski rat sa međunarodnopravnog, krivičnopravnog i sociološkog aspekta, kao i njegov uticaj na društvo uopšte. Istorijski posmatrano, većina ratova bila je praćena kršenjima međunarodnog i krivičnog prava, posebno u pogledu postupanja prema civilnom stanovništvu, ratnim zarobljenicima, ranjenicima i bolesnicima. Vijetnamski rat predstavlja jedan od najdrastičnijih primera sistematskog nasilja i ratnih zločina u modernoj eri, pri čemu su brojni zločini ostali bez odgovarajuće sudske reakcije, a tema je ostala marginalizovana u pravnoj nauci. Cilj je da se kritički analizira pravni okvir primenljiv na Vijetnamski rat, kao i praksu (ne)sankcionisanja ratnih zločina u tom ratu.
Keywords: Vijetnamski rat; sociološki aspekt; ideologija; ratni zločini