S druge strane neoliberalnog i dekonstruktivističkog prostora: horizō i beskonačnost u 21. veku - Koljević Grifit, Bogdana (Sociološki pregled, 2025)
U ovom članku autor polazi od Lefevrove analize prostornosti, posebno sa ciljem da bliže osvetli razumevanje nestanka političkog i društvenog prostora u epohi neoliberalizma i postmoderne. Oba diskursa predstavljena su kroz sliku Pireja kao trgovačkog grada nasuprot Atini, tj. upravo u suprotstavljanju pojmova agore i polis. Stvarni prostor, reprezentacija prostora i prostori reprezentacije pojavljuju se kao postpolitika. U drugom delu, autor analizira perspektivu 21. veka, odnosno horizō – kao čin razdvajanja i podele koji se manifestuje upravo kao prvi preduslov za priznanje drugosti i razlike. Na taj način, apostrofira se potencijal za stvaranje mnoštva nasuprot totalitetu „jednog“. Zaključuje se kako je za tranziciju iz stanja konflikta prema dialogos-u neophodno reflektovati pojam beskonačnosti kao sine qua non jer je reč o zahtevu za pravdom na temelju kojeg kolektivna egzistencija uopšte postaje moguća. Ova teza detaljnije se obrazlaže i kroz slučaj srpskog topoi kao potencijalnosti polis-a u savremenoj Evropi.
Keywords: neoliberalizam; dekonstrukcija; prostornost; beskonačnost; horizō