Srbija i Briks: formalizacija odnosa i mogućnosti dalje saradnje - Proroković, Dušan (Sociološki pregled, 2025)
Oktobra 2024. godine praktično je započeta formalizacija odnosa Srbije sa BRIKS-om. Iako je Srbija duboko integrisana u strukture kolektivnog Zapada, što se odražava na njenu unutrašnju politiku, formalizacija odnosa sa BRIKS-om ima specifičnu težinu zbog daljeg spoljnopolitičkog pozicioniranja. Naime, svoju neutralnost Srbija temelji ne na unutrašnjoj, nego na spoljnoj politici i u tom kontekstu BRIKS predstavlja poželjnog partnera. Cilj istraživanja je da se ispitaju razlozi za približavanje Srbije BRIKS-u, kao i mogućnosti dalje saradnje. Istraživanje se temelji na teoriji realizma (dokazivanje upotrebe principa samopomoći), a metodološki okvir na metodama analize diskursa, studije slučaja i sinteze.
Keywords: BRIKS; spoljna politika Srbije; kolektivni Zapad; međunarodni poredak; ravnoteža snaga