Sociološki aspekti rukovođenja i usklađenost ponašanja sa bezbednosnim politikama – uloga svesti zaposlenih o bezbednosti u namenskoj industriji - Tokalić, Vladimir; Tomašević, Vladimir; Raut, Jelena (Sociološki pregled, 2025)
U digitalnom dobu bezbednost informacija dobija veći značaj, posebno u namenskoj industriji. Ova studija istražuje povezanost stilova rukovođenja i usklađenost ponašanja zaposlenih sa bezbednosnim politikama. Cilj studije je analiza posrednog uticaja transformacionog liderstva na usklađenost ponašanja zaposlenih sa bezbednosnim politikama, posredstvom koristi od svesti zaposlenih o bezbednosnim protivmerama. Korišćen je HBM model, prilagođen namenskoj industriji. U istraživanju je učestvovalo 300 ispitanika, iz četiri preduzeća. Identifikovane su zavisnosti između motivacije lidera i svesti zaposlenih o efikasnosti primene bezbednosnih protivmera. Rezultati ukazuju na ključne tačke za unapređenje, naglašavajući kontinuiranu edukaciju i motivaciju lidera u izgradnji bezbednosne kulture, što je od suštinskog značaja za uspeh u međunarodnoj trgovini preciznom mehanikom.
Keywords: informaciona bezbednost; namenska industrija; stilovi rukovođenja; svest o bezbednosti; bezbednosne mere