Uvek aktuelne poruke Arčibalda Rajsa - Rastović, Aleksandar (Sociološki pregled, 2025)
Osvrnućemo se na nedavno objavljenu monografiju Uroša Šuvakovića R. A. Rajs: Pred zločinom nije moguća neutralnost, koja je publikovana povodom 110 godina od dolaska Arčibalda Rajsa u Srbiju i 95 godina od njegove smrti. Iako se smatra da je Rajsov naučni i stručni doprinos u velikoj meri istražen, i da se on prvenstveno kreće u domenima forenzike i kriminalistike, te istorijske nauke u pogledu svedočenja o zločinima počinjenim nad Srbima tokom Prvog svetskog rata, Šuvakovićev pristup je originalan, s obzirom na to da on ukazuje na sociološke dimenzije Rajsovih istraživanja, koje do sada u naučnoj javnosti nisu bile uočene niti adekvatno valorizovane, pa je u tome i vrednost ove knjige.
Keywords: Rudolf Arčibald Rajs; jugoslovensko društvo; međuratni period; istraživanja; sociološki aspekt