Globalno upravljanje u doba digitalnih rizika: kineska inicijativa za veštačku inteligenciju - Stekić, Nenad (Sociološki pregled, 2025)
U ovom radu se analiziraju novopredložene inicijative Kine u oblasti upravljanja veštačkom inteligencijom (VI) i razvoja digitalne infrastrukture, s fokusom na Globalnu inicijativu za upravljanje VI i Digitalni put svile. Kroz analizu političkih dokumenata, izjava vlade i postojeće literature, u radu se ispituju načini na koje se Kina pozicionira kao lider u upravljanju VI, istovremeno šireći svoj digitalni uticaj na globalnom nivou. Tvrdi se da dualni pristup Kine – promovisanje okvira za upravljanje VI i izgradnja digitalne infrastrukture u inostranstvu – omogućava Kini da oblikuje međunarodne norme i standarde u vezi sa novim tehnologijama. Ova strategija, međutim, pokreće zabrinutosti vezane za digitalni autoritarizam, tehnološku zavisnost i pitanja privatnosti. Ispitivanjem interakcije između kineskih domaćih i međunarodnih digitalnih politika, istraživanje doprinosi razumevanju geopolitičkih implikacija VI i digitalnih tehnologija.
Keywords: veštačka inteligencija; digitalna infrastruktura; globalna inicijativa; Digitalni put svile; Kina