Izražavanje nezadovoljstva zbog međunarodnih normi: predstavljanje kineske međunarodne diskurzivne strategije za suprotstavljanje SAD u Južnom kineskom moru - Grandpierron, Matthieu; Pomès, Eric (Sociološki pregled, 2025)
U radu se ova pitanja istražuju iz perspektive zvaničnog kineskog diskursa u vezi sa sporom u Južnom kineskom moru. Polazeći od ključne pretpostavke da za razumevanje načina na koji kineski zvaničnici posmatraju međunarodni poredak nije važno ono što oni kažu već kako to kažu, ovaj rad primenjuje kombinovani metodološki pristup u kritičkoj analizi diskursa da bi se objasnila implicitna značenja zvaničnih kineskih narativa. Kvantitativna analiza zvaničnih govora otkriva da su važne emocije (poniženje, bes i nadmoćnost), kao i politička upotreba istorije da bi se stvorili narativi čiji je cilj legitimizacija želje Kine da udalji Sjedinjene Američke Države iz upravljanja azijsko-pacifičkim pitanjima. Iako je kineski diskurs nepromenjen tokom svih administracija u SAD, ovaj rad će takođe pokazati da se pravni diskurs menja u skladu sa razvojem spora. Ovi nalazi omogućavaju bolje shvatanje kineske političke komunikacije o međunarodnom pravu i o sadašnjem međunarodnom poretku.
Keywords: rivalitet Kine i SAD; Južno kinesko more; kombinovani metod analize diskursa; emocije; pravni diskursi; istorija; komunikacija