Rodno zasnovano sajber nasilje, rod i politička pismenost - Hrnčić, Jasna H.; Lončar, Nina Z.; Gajić, Miona G. (Sociološki pregled, 2025)
Rodno zasnovano sajber nasilje (PZSN) posebno pogađa žene, ostavljajući posledice na kvalitet života, akademsko postignuće, mentalno zdravlje i javno i političko angažovanje žrtava, i time povećava društvene nejednakosti. Cilj rada je utvrđivanje pevalencije PZSN i njegove povezanosti sa polom i političkom pismenošću, merene preko univerzitetskog obrazovanja. Petsto šest studenata opštih političkih studija (OPS) ili studija socijalne politike i socijalnog rada (SSPSR) popunilo je onlajn upitnik, koji je uključivao 12 oblika RZSN. Žene su češće iskusile osam oblika PZSN. Studentkinje OPC su češće od studentkinja CCPCP iskusile šest oblika PZSN. Studentkinje viših nivoa OPS su češće od studentkinja nižih nivoa OPS iskusile osam oblika PZSN. Dobijene nejednakosti vode do ućutkivanja žena u javnim prostorima.
Keywords: rodno zasnovano zlostavljanje; sajber zlostavljanje; rodne razlike; politička pismenost; žensko političko učešće