Maoizam: analiza njegovog razvoja i odnosa prema nacionalnom pitanju - Mandić, Stefan (Sociološki pregled, 2025)
Većinu intelektualnih krugova i političkih pokreta radikalne levice, kako klasične, tako i savremene, uglavnom karakteriše negativan, indiferentan ili instrumentalistički odnos prema naciji i nacionalnom pitanju. Suprotno tome, maoizam je pokazivao veću spremnost da razmatranje promene i revolucije ne vezuje jedino za delovanje klase, već i delovanje nacije. Drugim rečima, maoizam se nije libio da teži ideološkoj radikalnosti i revolucionarnosti, ali i da istovremeno bude nacionalan, zbog čega predstavlja specifični oblik radikalne levice vredan detaljnije naučne analize. Stoga, osnovni cilj ovog rada je utvrđivanje najbitnijih karakteristika maoističke teorije i ideologije, put idejne evolucije u okviru maoizma i način na koji maoizam poima naciju. U prvom delu rada biće analiziran istorijski kontekst koji je doveo do pojave maoizma. Uslediće potom pregledna istorija Kineske komunističke partije, pretežno u periodu kada je Mao Cedung (Mao Zedong; Mao Tse-tung) bio na njenom čelu. Drugi deo rada baviće se analizom osnovnih karakteristika maoizma, njegovim odnosom prema nacionalnom pitanju i njegovim uticajem na druge političke pokrete.
Keywords: Kina; maoizam; nacija; nacionalizam