Sharenting – pravo roditelja ili zloupotreba prava deteta? - novakovic, uros (Sociološki pregled, 2025)
U radu se analizira savremena praksa roditelja da na društvene mreže, i uopšte online platforme (Internet, YouTube...), postavljaju virtuelne sadržaje o svojoj deci. U pravnoj teoriji sharenting se definiše kao korišćenje društvenih mreža od strane roditelja za deljenje sadržaja o deci putem tekstualnih objava, fotografija i video-zapisa koji sadrže detetove lične podatke. Sharenting predstavlja ovlašćenje roditelja, segment vršenja roditeljskog prava, da u potpunosti samostalno odlučuju o vidljivosti svog deteta na internetu, bez uključivanja deteta u takvu odluku. Određeno ograničenje roditelja u objavljivanju sadržaja u vezi sa svojim detetom ogledalo bi se u tome da roditelji objavljuju na svom profilu vesti u vezi sa detetom (da je dete rođeno, da je prohodalo, progovorilo, pošlo u vrtić, školu), ali bez objavljivanja vizuelnog sadržaja o tome (slika i videa). Na taj način identitet deteta ne bi bio otkriven, a samim tim i potencijalno ugrožen od strane trećih lica.
Keywords: dete; prava deteta; društvene mreže; sharenting; internet