Sociodemografska obeležja studenata kao prediktor stavova prema starijim osobama - Bar, Zoran D; Adamović, Milosav V; Stošljević, Miodrag L (Sociološki pregled, 2025)
Osnovni cilj autora rada je ispitivanje razlika u izraženosti pozitivnih i negativnih stavova prema starijim ljudima u odnosu na pol, godine života i stepen obrazovanja ispitanika. Istraživanje je vršeno na uzorku od 321 ispitanika, studenata društveno-humanističkih usmerenja na teritoriji Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i Jagodine, u periodu od novembra 2019. do februara 2020. godine. Za prikupljanje podataka korišćena je Koganova skala stavova prema starijim osobama. Rezultati su ukazali na postojanje statistički značajnih razlika u odgovorima ispitanika u odnosu na godine života (p < 0,004; p < 0,000) i stepen obrazovanja (p < 0,001; p < 0,002), kao i na veću izraženost pozitivnih naspram negativnih stavova (p < 0,000). Izraženost stavova prema starijim licima se menja tokom godina života i u odnosu na stepen obrazovanja ispitanika.
Keywords: sociodemografske razlike; starije osobe; stavovi