Identitet i stereotipi - Vuković, Ana (Sociološki pregled, 2025)
U radu se razmatra pojmovna veza identiteta i stereotipa. Prvi deo rada obuhvata teorijske koncepcije o pojmu identiteta i njegovih glavnih sastojnica. U drugom delu se navode stereotipi o srpskom identitetu i razmatraju procesi u kojima stereotipi nastaju i opstaju tokom istorije. Ukazuje se na strategije stereotipiziranja, kao i na dinamički element identiteta. U trećem delu rada razmatra se savremeni primer negativnih autostereotipa o Srbima. U zaključku autor navodi da identitet može biti odraz stereotipa, ali da samo stereotipi ne mogu obuhvatiti sve elemente identiteta. Zapitanost nad stereotipima jedina je konstanta, pošto su oni, između ostalog, i projekcija formiranja, očuvanja i (de)konstrukcije identiteta u budućnosti.
Keywords: kultura; društveni odnos; stereotipizacija; srpski identitet