Religijski elementi medijskog izveštavanja o migrantima – komparacija novinarske i čitalačke perspektive - Stamenković, Ivana (Sociološki pregled, 2024)
Imajući u vidu da su medijski narativi o migrantima prožeti političkim, ekonomskim i religijskim faktorima, cilj analize je identifikovati i uporediti obrasce izveštavanja o migrantskoj krizi sa obrascima komentarisanja čitalaca, kako bi se utvrdilo da li postoje razlike između ovih narativa u pogledu načina deskripcije i referisanja na migrante sa posebnim fokusom na prisustvo religijskih elemenata. Uzorak za analizu obrazaca izveštavanja medija o migrantskoj krizi čine novinarski tekstovi onlajn izdanja dnevnih novina Politika i Kurir. Uzorak čine i prateći tekstovi komentara čitalaca, uz novinarski tekst o migrantskoj krizi i migrantima, koji su objavljivani tokom 2015. i 2017. godine. Istraživanjem je utvrđeno da postoji statistički značajna razlika između obrazaca izveštavanja novinara i obrazaca komentarisanja čitalaca u odnosu na nekoliko referentnih dimenzija (Stamenković, 2021). Među njima se posebno ističe kategorija Drugosti, sa naglašenim religijskim elementima, kao i negativno određenje migranata kao agresivne, militantne i osvajačke grupe.
Keywords: mediji; migranti; religijski elementi; islam; strah