Tumačenje neoliberalizma sa Fukoom i Lakanom – fantazam, depresija i preduzetnička subjektivnost - Urošević, Milan (Sociološki pregled, 2024)
Rad se bavi izgradnjom teorijskog okvira radi razumevanja fenomena neoliberalizma. Za konceptualizaciju neoliberalizma koristi se konceptualni okvir teorije upravljanja (governmentality theory), pre svega oslanjajući se na shvatanje ove teorije u radu Mišela Fukoa. Kako bi se bolje razumeo proces interpelacije subjekata u neoliberalizmu, taj okvir ćemo dopuniti konceptima iz Lakanove psihoanalize. Integracija ova dva pristupa omogućava bolje razumevanje načina na koji neoliberalni režimi mobilizuju pojedince na usvajanje određenih modela subjektivnosti. Ovaj teorijski okvir ćemo primeniti na konceptualizaciju odnosa subjektivnosti i depresije kao psihičkog oboljenja za čiju incidencu je primećeno da raste zajedno s procesom uspostavljanja neoliberalizma.
Keywords: neoliberalizam; psihoanaliza; fantazam; teorija upravljanja; depresija