Pojam denacifikacije u srpskim štampanim medijima 2022–2023. godine - Todorovic, Vojislav; Ljubojević, Ratko; Radović Stojanović, Jelena (Sociološki pregled, 2024)
Jedan od ciljeva specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini je denacifikacija ukrajinskog društva. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi na koji način je medijska javnost u Republici Srbiji videla denacifikaciju u odnosu na njene činioce: istoriju, politiku, ekonomiju, kulturu. Kvalitativnom i kvantitativnom analizom medijskih sadržaja opisno smo identifikovali pojam i njegovu učestalost pojavljivanja. S tim ciljem izvršeno je empirijsko istraživanje, koje je obuhvatilo pet dnevnih novina s najvećim tiražem u Republici Srbiji: Novosti, Politika, Kurir, Blic i Danas, u periodu od februara 2022. do oktobra 2023. godine. Istraživanje ukazuje na aktivnu ulogu štampanih medija u opisivanju pojma denacifikacije i polarizovane stavove štampanih medija prema procesu denacifikacije u zavisnosti od toga da li pripadaju mainstream ili alternativnim štampanim medijima.
Keywords: denacifikacija; Ukrajina; štampani mediji; Srbija