Digitalni kapital i digitalne nejednakosti studenata - Čikić, Jovana M; Kišjuhas, Aleksej (Sociološki pregled, 2024)
U radu se analiziraju obeležja digitalnog kapitala studenata, sa posebnim osvrtom na domen visokog obrazovanja, kao i digitalne nejednakosti. Pretpostavlja se da je digitalni kapital studenata (kao „digitalnih urođenika“) relativno visok. Posebne hipoteze odnose se na obeležja digitalnog kapitala u obrazovanju, kao i zavisnost digitalnog kapitala od sociodemografskih i obrazovnih obeležja studenata. Osnovu za analizu čine podaci iz anketnog istraživanja na uzorku od 438 studenata. Za potrebe analize konstruisan je petodimenzionalni indeks digitalnog kapitala studenata. Rezultati delimično potvrđuju osnovnu i jednu posebnu hipotezu, dok su hipoteze o digitalnom kapitalu u obrazovanju i uticaju obrazovnog portfolija u potpunosti potvrđene.
Keywords: visoko obrazovanje; digitalni kapital; digitalne nejednakosti; indeks digitalnog kapitala studenata; studenti