Primena veštačke inteligencije u kontekstu obrazovnog sistema u Srbiji, s posebnim fokusom na religijsko obrazovanje - Tomić, Bojan; Radovanović, Nebojša (Sociološki pregled, 2024)
Prisutnost i sve veći uticaj veštačke inteligencije (VI) u savremenom društvu i njen već potvrđeni potencijal da transformiše obrazovnu praksu, iziskuju temeljno i sistematično proučavanje implikacija njenog korišćenja u celokupnom obrazovnom sistemu, kao i u kontekstu pojedinih školskih predmeta i programa. Ovaj rad obuhvata teorijski i empirijski okvir za analizu pozitivnih i negativnih aspekata integracije VI u obrazovanje, sa posebnim fokusom na versku nastavu. U teorijskom segmentu analiziraju se mogućnosti i izazovi VI u kontekstu savremene nastave, dok je empirijski deo istraživanja usredsređen na analizu aspekata primene VI u organizovanju nastavnog procesa za izborni program Verska nastava. Putem identifikovanja prednosti i izazova u primeni ove tehnologije, detaljno se razmatraju mogućnosti VI kao pomoćnog sredstva za pripremu časa verske nastave u osnovnoj školi. U tom cilju upoređeni su odgovori generisani aplikacijom ChatGPT sa iskustvom predmetnog nastavnika u pogledu pripreme za čas, pri čemu je pored preklapanja sadržaja utvrđeno i odstupanje u kvalitetu pojedinih generisanih odgovora. Kroz kritički osvrt na trenutno stanje u korišćenju VI u obrazovanju, rad pruža opštu procenu aktuelnog stanja, prepoznajući važnost daljeg razvoja i prilagođavanja pedagoških praksi mogućnostima VI.
Keywords: veštačka inteligencija; obrazovanje; Srbija; religijsko obrazovanje