Genealogija civilnog društva: savremena reinterpretacija koncepta - Stojanović, Đorđe (Sociološki pregled, 2024)
Polazeći od izuzetne važnosti civilnog društva za političku/demokratsku teoriju, u ovom radu kritički se analizira status koncepta u različitim teoretskim diskursima pokušavajući da se detektuju najaktuelnije promene u njegovom razumevanju. Propituju se premoderne, moderne i postmoderne paradigme civilnog društva. Najvažniji nalazi su da njegovo tumačenje obuhvata: (1) kulturalnu procesualnost i raznolikost nasuprot apstraktnoj i represivnoj datosti zapadne matrice; (2) činjenicu da spolja kontrolisane neizvorne NVO neoliberalnog civilnog društva imaju slabu podršku građana i nizak stepen odgovornosti; (3) dijalog sa neotradicionalnim asocijacijama; i (4) ideju da civilno društvo ne može biti utopijski oslobođeno redistribucije moći što podrazumeva njegovu politizaciju, hijerarhizaciju i elite civilnog društva.
Keywords: civilno društvo; postmoderno civilno društvo; teorija civilnog društva; politička teorija; demokratska teorija