Obrazovna dimenzija sudske samouprave u funkciji ostvarivanja načela nezavisnosti sudske vlasti: slučaj Srbije u procesu evropskih integracija - Knežević Bojović, Ana; Ćorić, Vesna (Sociološki pregled, 2024)
Vladavina prava okosnica je demokratskog društva i procesa pristupanja Evropskoj uniji. Nezavisno sudstvo je važan element vladavine prava, a stručnost i ostvarivanje koncepta sudske samouprave jedan od njegovih činilaca. Jedna od dimenzija sudske samouprave je i obrazovna dimenzija. U radu se primenom normativno-dogmatskog, egezetičkog i empirijsko-pravnog metoda ispituje u kojoj meri su zahtevi za ispunjavanje prelaznih merila iz Poglavlja 23 postavljeni u skladu sa izbalansiranim pristupom načelu sudske samouprave, kao i način na koji je ona sprovedena u praksi prilikom izrade višegodišnjeg radnog plana Pravosudne akademije. Zaključuje se da je proces izrade ovog plana adekvatna platforma kojom se uvažava navedeni koncept, a da sam program može doprineti unapređenju stručnosti i, posledično, nezavisnosti sudstva.
Keywords: vladavina prava; nezavisnost; stručnost; sudije; Evropska unija