Uticaj etničke bliskosti i socioekonomskog statusa migranata na empatiju domicilne populacije u Srbiji - Kidžin, Nemanja (Sociološki pregled, 2024)
Cilj ovog istraživanja je da ispita koji faktori utiču na empatijsku reakciju domicilnog srpskog stanovništva prema migrantima. Analizom varijanse ukazano je na to da postoje razlike u percepciji izbeglica sa Bliskog istoka, koji pobuđuju najmanje empatije, i izbeglica iz istočne Evrope koji pobuđuju najviše empatije. Etnički faktor se pokazao kao značajan za diskriminaciju migranata, a iako socioekonomski faktor nije, interakcija između ova dva faktora je imala marginalnu značajnost. Pored ovih nalaza, utvrđen je i uticaj konteksta. Kada je reč o diskriminaciji, ispitanici ne diskriminišu grupe, empatišu se podjednako sa svim migrantima u nevolji, ali ukoliko migranti primaju neke oblike pomoći, postoje preferencije prema etnički bližim grupama, nižeg socioekonomskog statusa.
Keywords: etnička pripadnost migranata; izbeglice; ekonomski migranti; empatija; migracije