Uticaj pandemije COVID-19 na desničarski ekstremizam - Djoric, Marija (Sociološki pregled, 2024)
U radu se istražuje uticaj pandemije COVID-19 na bezbednosni segment društva, sa posebnim osvrtom na desničarski ekstremizam. Cilj rada je da se istraži na koje sve načine je pandemija uticala na ekstremnu desnicu u Srbiji i u svetu. Na osnovu komparativne analize proceniće se sličnosti i razlike između domaće i inostrane ekstremno desničarske scene, kao i trendovi u ovoj oblasti. Poseban deo rada biće posvećen onlajn regrutaciji i inovacijama koje ekstremni desničari koriste za radikalizaciju novih članova. Pored već poznatog uticaja WPM (White Power Music), primetna je značajna uloga klubova borilačkih veština i onlajn propagande u regrutaciji novih članova. Kako je pandemija uticala na prinudnu fizičku distancu među ljudima, intenziviran je rad ekstremista putem interneta, u okviru čega je zabeležena izuzetno velika uloga Telegram aplikacije. Blogovi kao što su 4Chan, 8Chan, 8Kun, ShitChan, NeinChan, specifični po tome što ne zabranjuju govor mržnje, imali su takođe značajnu ulogu u regrutovanju novih sledbenika. Zaključak je da je vrednosni sistem ekstremne desnice ostao isti, ali da se metodi delovanja menjaju, kao i načini regrutacije.
Keywords: pandemija COVID-19; ekstremna desnica; ekstremizam; radikalizacija; bezbednost