Uticaj Vilsonovog shvatanja dihotomije na razvoj savremene javne administracije - Milenković, Dejan (Sociološki pregled, 2024)
Javna administracija je složen društveni fenomen, koji ima svoja sociološka, politikološka, pravna, organizaciona i druga obeležja. Samim tim, „ugao“ njenog posmatranja može biti veoma različit pa se zato i proučava u brojnim visokoškolskim ustanovama, kako u domenu politikologije, sociologije, prava i dr. Vudrou Vilson, nekadašnji predsednik SAD i dobitnik Nobelove nagrade, smatra se „rodonačelnikom“ naučnog pristupa administraciji. Vilson je u svom naučnom radu iz 1887. godine – „Studija o administraciji“ – ukazao na tri „dihotomije“ koje su povezane sa javnom upravom: (1) između politike i administracije; (2) između političkih i administrativnih nauka i (3) između političara i službenika. Vilson je tako pokrenuo čitav niz pitanja, koja su i danas predmet polemika i diskusija, a njegova naučna misao postala je trajna zaostavština i predmet proučavanja brojnih autora kako u teorijskoj tako i u praktičnoj analizi javne uprave koja i danas ima uticaj na njene promene i razvoj.
Keywords: Vudrou Vilson; javna administracija; administrativna nauka; teorijski pristup; dihotomija