Metanovinarski diskurs o slobodi medija u onlajn medijima u Srbiji - Mitrović, Marta; Vujović, Marija; Vulić, Tatjana (Sociološki pregled, 2024)
Metanovinarski diskrus je široko istraživačko polje, čijom se analizom dobija uvid u načine na koje se definišu i legitimišu različiti novinarski koncepti u okviru same profesije. Međutim, pored novinarskih aktera u izgradnji metadiskursa u novinarstvu učestvuju i brojni vanmedijski akteri. U radu je analiziran metanovinarski diskurs (Carlson, 2016) o slobodi medija, sa ciljem da se odgovori na postavljena istraživačka pitanja: „Koji akteri grade metadiskurs oko koncepta slobode medija u Srbiji?“ i „Kakav je ton tog metadiskursa?“. Analizirana su 674 teksta prikupljena tokom 2021. i 2022. godine iz 10 onlajn medija. Rezultati analize pokazali su da metadiskurs o slobodi medija većinski grade nenovinarski akteri, dok je najčešći ton tog diskursa kritički. Ukrštanjem aktera sa tonom diskursa zaključeno je da kritički ton preovlađuje kod svih aktera, novinarskih i nenovinarskih, osim kod državnih zvaničnika. Oni su ujedno i jedini akteri čiji su iskazi analizirani, a kod kojih preovlađuje pozitivan ton diskursa.
Keywords: metanovinarski diskurs; sloboda medija; tekstualna analiza; novinarstvo