Život sociologa Alena Turena je došao do svog kraja. Da li je došlo i do kraja društava, kako je tvrdio Turen? - Vratuša, Vera (Sociološki pregled, 2024)
Alen Turen, svetski poznat francuski sociolog, profesor i direktor Škole za napredne studije društvenih nauka, utemeljivač je Centra za analizu socioloških intervencija 1981, gostujući profesor na brojnim univerzitetima izvan Francuske i nosilac mnogih nacionalnih i međunarodnih odlikovanja. Umro je u Parizu 9. juna u 3:30 pre podne 2023. kada je imao 97 godina. Njegova ćerka, Marisol Turen, bivša francuska ministarka za društvena pitanja, obavestila je izdavačko osoblje za kulturu francuske televizije o očevoj smrti, pa su se nakon toga pojavili tekstovi u znak sećanja na Turena, bogati podacima iz njegove biografije i bibliografije. Ja ću koristiti i te podatke, uporedo sa ostalim sekundarnim i primarnim izvorima, u procesu rekonstruisanja tesne veze između Turenove biografije i njegovog teorijskog, emperijskog i praktičkog političko-sociološkog rada.
Keywords: Alen Turen (1925–2023); novi društveni pokreti; sociološka intervencija; postindustrijsko društvo; kraj društava