Karakteristike vršnjačkog nasilja u beogradskim srednjim školama - Grmuša, Adrijanа (Sociološki pregled, 2024)
U radu su izloženi rezultati istraživanja rasprostranjenosti vršnjačkog nasilja i njegova povezanost sa polom i uzrastom učenika, distribucije uloga učenika, kao i karakteristika nasilnika (pol, uzrast i brojnost). Istraživanje je realizovano anketiranjem 1.526 učenika II–IV razreda 19 srednjih škola u Beogradu, a pokazalo je da je tokom školske 2019/2020. godine u vršnjačko nasilje bilo uključeno nešto više od jedne trećine učenika. U pogledu izloženosti vršnjačkom nasilju, beogradske srednje škole se nalaze malo ispod svetskog proseka. Ostale karakteristike se uglavnom ne razlikuju od onih koje su utvrđene u prethodnim istraživanjima, a glavnu specifičnost predstavlja činjenica da su stariji učenici u većoj meri bili izloženi vršnjačkom nasilju, dok uzrasne razlike u ispoljavanju nisu utvrđene.
Keywords: vršnjačko nasilje; izloženost i ispoljavanje vršnjačkog nasilja; uloge učenika u vršnjačkom nasilju; vršnjačko nasilje u srednjim školama