Dve decenije depopulacije u Srbiji 2002–2022 - Marinković, Ivan (Sociološki pregled, 2023)
Osnovna karakteristika kretanja ukupnog stanovništva u Srbiji od početka 21. veka je sve izraženija depopulacija. Razlika u broju rođenih i umrlih se kontinuirano povećava na štetu rođenih, a emigracija tradicionalno nadmašuje imigraciju tokom čitavog analiziranog perioda 2002–2022. godine.Problem u analizi populacione dinamike u Srbiji je izostanak metodološke usaglašenosti u rezultatima popisa stanovništva, pa je glavni cilj rada metodološko usklađivanje popisnih podataka kako bi se što realnije sagledale populacione promene u periodu poslednja tri popisa 2002, 2011. i 2022. godine.Ukupno posmatrano, depopulacija u Srbiji je veća za oko 135 hiljada u periodu 2002–2022, ukoliko uradimo korekciju zvanično objavljenih podataka, dok je značaj negativnog migracionog salda u ukupnim populacionim promenama povećan na preko 20%. Smanjenje stanovništva je prisutno u čak 95% naselja u Srbiji.
Keywords: popis stanovništva; prirodni priraštaj; migracioni saldo; regionalna analiza; metodološka usklađivanja