Problem depopulacije izabranih zemalja jugoistočne Evrope kroz analitičku prizmu koncepta ljudske bezbednosti - Đorđević, Ivica; Džigurski, Ozren; Dželetović, Milenko (Sociološki pregled, 2023)
Od 10 izabranih zemalja jugoistočne Evrope sedam je zabeležilo demografski deficit u periodu 2006–2019. godine. Vremenski okvir istraživanja uslovljen je dostupnošću podataka i činjenicom da zbog epidemije kovid-19 podaci nakon 2019. nisu relevantni. Korišćenjem koncepta ljudske bezbednosti kao analitičkog okvira potpomognutog statističkom analizom, na bazi izabranih indikatora, došli smo do rezultata da je zdravstvena situacija najviše doprinela tome da Slovenija, Crna Gora i Severna Makedonija zadrže približno isti broj stanovnika, kao i tome da: Albanija, BiH, Bugarska, Srbija, Mađarska, Hrvatska i Rumunija zabeleže demografski deficit. Istraživanje pokazuje da dugoročne strategije razvoja država treba da se baziraju na kvalitetu života građana kako bi se obezbedila njihova održivost i opstanak.
Keywords: depopulacija; ljudska bezbednost; jugoistočna Evropa; migracije