Ugroženi identitet i izazovi nacionalne obnove Srba u Kraljevini Jugoslaviji - Marković, Saša (Sociološki pregled, 2023)
Jugoslovensko iskustvo srpske nacionalne ideje, sredinom četvrte decenije prošlog veka, bilo je ozbiljno uzdrmano. Atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića bio je događaj koji je, nakon prkosne reakcije lojalnosti, nepovratno pokrenuo traganje za obnovom nacionalne ideje i njeno suočavanje sa savremenim evropskim uzorima. S obzirom na to da je međunarodna geopolitička situacija svedočila o procesu raspadanja Versajskog mirovnog ugovora, novo identitetsko pozicioniranje zaokupilo je pažnju srpske intelektualne elite. U radu predstavljamo razvoj ideja nacionalne obnove kroz ukrštanje tada aktuelnih stanovišta koja sa jedne strane podstiču razvoj kolektivističkog tipa društva i, sa druge strane, redefinisanje individualnog pristupa u postojećem stanovištu o demokratiji. Njihovi protivurečni stavovi uticali su na pluralizam, ali je postojala opasnost i od transformacije u antagonizam isključivih refleksija.
Keywords: Srbi; obnova; nacija; demokratija; društvo; kolektivizam