Disciplinarna samorefleksija u srpskoj sociologiji: nalazi dubinskog intervjua - Vuković, Ana (Sociološki pregled, 2023)
Tekst se bazira na podacima iz razgovora autora sa našim sociolozima različitih generacija i mesta zaposlenja. U kvalitativnom istraživanju analizirana su, između ostalog, i sledeća pitanja: 1. da li je sociologija u krizi; 2. teorijski i metodološki pluralizam u sociologiji; 3. potencijal sociologa (sociološkog pristupa, imaginacije sociologa) da istražuje probleme savremenog društva. Na osnovu analize odgovora razmatrani su: 1. društveni položaj sociologije kao naučne i istraživačke discipline i 2. potencijal i primenjivost sociološkog znanja na probleme s kojima se suočava sama sociološka profesija. Autor zaključuje da se, prema mišljenju naših sociologa, sociologija u Srbiji ne može pohvaliti nekim naročitim epistemološkim uspesima na polju istraživanja globalnih struktura i razumevanja svetskoistorijskih procesa u kojima se nalazi srpsko društvo, ali da su njeni potencijali za istraživanja znatni, te da je kao prvi korak neophodno da se sociologija vrati proučavanju društvene strukture, tj. društva u totalitetu, kao svog glavnog gnoseološkog zadatka.
Keywords: sociološka profesija; istraživačke preference; kvalitativno istraživanje; disciplinarna samorefleksija