Retorička svojstva govora Vladimira Putina pri proglašenju vojnih operacija u Ukrajini - Stanojević, Dobrivoje; Mirkov, Lidija (Sociološki pregled, 2023)
U predstavljenom radu biće analizirana dva govora od istorijskog značaja za međunarodne odnose i govorništvo 21. veka. Reč je o govoru predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, objavljenog 21. februara 2022, koji se smatra najznačajnijim zvaničnim saopštenjem Rusije o dešavanjima u Ukrajini, kao i govor koji je njegov logički, smisleni i kontekstualni nastavak 24. februara 2022. Ta dva govora, emitovana na više kanala i medija, traju sat i pola sata i sadrže mnoštvo materijalnih činjenica izloženih posebnim retoričkim postupcima, najčešće retoričkim primerima nesporazuma. Data je i perspektiva ruske strane kakva nije mogla da bude viđena u prozapadnim medijima. Njome se postavlja eufemistička reinterpretacija dešavanja koja su u stranim medijima eristički predstavljena kao invazija, agresija, ratni sukob i napad.
Keywords: retorika; retorički postupci; politički diskurs; Rusija, rat u Ukrajini