Nerealni elementi u sukobu između Rusije i „kolektivnog Zapada“ - Sunami, Artem (Sociološki pregled, 2023)
U radu se istražuje sukob između Rusije i „kolektivnog Zapada“ od govora koji je Vladimir Putin održao u Minhenu 2007. godine do najnovije krize u Ukrajini. Koristeći klasične teorije o sukobu koje su postavili L. Kozer, R. Darendorf, K. Boulding i L. Krizberg, autor analizira tendenciju postepenog prevladavanja sukoba vrednosti nad sukobom interesa u odnosima između Rusije i „kolektivnog Zapada“. Smatra se da je iracionalizacija sukoba dovela do nerealnog unapređenja u sukobu koji gubi svoje prethodne ontološke odlike, vezanost za geografsku, kulturološku ili političku lokaciju, a iskazani ciljevi dobijaju egzistencijalni karakter. Autor zaključuje da se samo vraćanjem sukoba na osnovno stanje sukoba interesa mirovne inicijative mogu ponovo povezati sa stvarnim interesima svih uključenih strana.
Keywords: Rusija; kolektivni Zapad; sukob; nerealni element