Rat u Ukrajini kao dugoročni efekat NATO intervencije protiv Jugoslavije? Pregled - Costamagna, Christian (Sociološki pregled, 2023)
Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine može se povezati sa istorijskim procesima, a ne samo sa kontingentnim uzrocima. U ovom radu pokušaću da shvatim da li je moguće tvrditi kako je aktuelni oružani sukob u Ukrajini dugoročni efekat NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Cilj istraživanja jeste da se kritički analiziraju tumačenja koja NATO intervenciju protiv Jugoslavije vide kao istorijsku prekretnicu, kao i kakve je posledice ta intervencija imala. Istraživanje je zasnovano na postojećoj naučnoj literaturi i na govorima ruskih državnika, a sprovedeno je primenjujući istorijski pristup i uporednu metodu.
Keywords: rat u Ukrajini; Rusija; operacija Saveznička sila; Zapad; Jugoslavija