Nova geopolitička Perestrojka - Lukić, Aleksandar (Sociološki pregled, 2023)
Posle Černjenkove smrti i dolaskom Gorbačova na vlast, 1985. godine, u Sovjetskom Savezu je započeo period poznat kao perestrojka. Prestrojavanje je dovelo do prividnog kraja hladnog rata, ali i dezintegracije Sovjetskog Saveza, zahvaljujući Jeljcinovom proglašenju suvereniteta Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR). Zahvaljujući tom činu, bivše sovjetske socijalističke republike, među kojima je i Ukrajina, postale su nezavisne države. Sjedinjene Američke Države proglasile su pobedu u hladnom ratu i uspostavljen je novi svetski poredak sa Sjedinjenim Državama kao velikim hegemonom.U ovom radu nastojaćemo da pokažemo da aktuelni sukob na teritoriji Ukrajine nije počeo 2022, pa ni 2014. godine (kada je sukob postao oružani), već samim uspostavljanjem nezavisne države Ukrajine 1991. godine, na istorijski ruskim zemljama, sa ciljem stvaranja nove ukrajinske nacije. Tridesetogodišnja istorija ukrajinske države svedoči o njenom ne-ruskom i antiruskom karakteru, kao i o otvorenom uticaju Sjedinjenih Američkih Država, što je posebno došlo do izražaja u tzv. obojenim revolucijama i oružanom prevratu 2014. godine koji je doveo do zbacivanja legalno izabranog predsednika države Viktora Janukoviča.Ruska intervencija 2022. godine pokazuje da je na delu nova perestrojka koja ima globalni geopolitički karakter. Denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, kao postavljeni ciljevi Ruske Federacije, predstavljaju dve ključne mere nove perestrojke. Ako bude uspešna, istovremeno bi trebalo da označi i kraj američke hegemonije i stvaranje novog multicentričnog sveta. Ako ne uspe, onda će dosadašnja hegemonija do daljnjeg biti potvrđena, a Rusiji najverovatnije preti dalja dezintegracija.Nije reč, dakle, o sukobu između Rusije i Ukrajine, već o odsudnoj borbi između Rusije i kolektivnog Zapada, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zato se Zapad svim silama, i uz velike ekonomske žrtve, trudi da dobije ovaj rat. Ukrajinu ne brani zbog nje same, već zbog svojih interesa. Ne svojom voljom, Ukrajinci su stavljeni u poziciju tragičnog naroda koji služi ostvarivanju zapadnih interesa.
Keywords: Perestrojka; Rusija; Ukrajina; nacija; hegemonija; sukob