Rusija i Zapad kao konceptualna opozicija u smislu ruskog mentaliteta - Lvov, Alexander (Sociološki pregled, 2023)
Konceptualni okvir za diskusiju koju rad uvodi jeste ideja ruskog mesijanizma, koja se javlja u svakom periodu ruske istorije, kao i sledeće karakteristike ruskog mentaliteta: pojmovi i ideje, koji su se pojavili u domenima društvenog i pravnog na Zapadu, u Rusiji su tumačeni u duhovnom i moralnom kontekstu. U radu se prati razvoj dva aspekta formiranja konceptualne opozicije Rusije „kolektivnom Zapadu”. Prvi aspekt povezan je sa kulturnim suprotstavljanjem Rusije zemljama Zapada u smislu duhovnog nasleđa Zapada. Ovaj aspekt odnosi se na konceptualizaciju „Zapada“ kao otelotvorenja konkurenta Rusije u modifikacijama „velikog projekta“.
Keywords: ruski mesijanizam; kolektivni Zapad; veliki projekat; ruski mentalitet; katehon