Obrazovanje u koordinatama Industrije 4.0 i Industrije 5.0 - Bazić, Jovan R; Sekulić, Bojana (Sociološki pregled, 2023)
Industrija 4.0 (I4.0) i Industrija 5.0 (I5.0) zasnovane su na znanju koje je stečeno u obrazovanju, organizovano u vidu naučno-istraživačkih aktivnosti i opredmećeno u tehnološkim inovacijama, novim proizvodima i uslugama. Cilj ovog rada je da se razmotre različiti aspekti međusobnog odnosa obrazovanja i tehnologija I4.0 i I5.0. Osim što obrazovanje utiče na razvoj tehnoloških inovacija, produkcije novih znanja i obrazovnih profila, tehnologije I4.0 i I5.0 neposredno utiču na obrazovanje – od promena organizacione strukture obrazovnih ustanova i nastavnih programa, preko uvođenja novih tehnologija i znanja u nastavu, promena u metodici učenja, do uspostavljanja obaveze kontinuiranog stručnog usavršavanja nastavnika. Pošto ovaj rad ima teorijski karakter, u njemu će biti pretežno primenjena analiza sadržaja, kao i sintetički metod kako bi se uobličili relevantni rezultati.
Keywords: obrazovanje; Industrija 4.0; Industrija 5.0; Srbija