Škole u seoskoj sredini i inkluzivno obrazovanje – stanje i mogućnosti - Stamatović, Jelena; Максимовић, Јасна (Sociološki pregled, 2023)
U radu se razmatra kontekst škole u seoskoj sredini i stanje i mogućnosti inkluzivnog obrazovanja u njoj. Obuhvat sve dece i mogućnost njihovog školovanja je obaveza i zakonski je regulisana u Republici Srbiji, što podrazumeva, između ostalog, inkluzivno obrazovanje, pri čemu škola mora razvijati sopstveni konstrukt koji odgovara društvenim i kulturnim okolnostima i različitostima učenika. U radu se prisutnost inkluzivnih karakteristika škole i mogućnosti unapređenja inkluzivnog obrazovanja istražuje iz ugla nastavnika, na uzorku od 160 nastavnika iz 25 škola u selima Zlatiborskog okruga. Primenjena je deskriptivna metoda i tehnika anketiranja, a kao instrument korišćen je upitnik za nastavnike, napravljen za potrebe ovog rada. Rezultati pokazuju da nastavnici većinu odlika inkluzivnog obrazovanja u školama u kojima rade procenjuju kao prisutne, osim prisustva  rilagođenih nastavnih sredstava i asistivnih tehnologija. Kao najvažniju mogućnost za unapređenje ovog procesa vide u obezbeđivanju profesionalne podrške i dodatnom usavršavanju za rad sa učenicima kojima je potrebna dodatna podrška.
Keywords: inkluzivno obrazovanje; seoska sredina; seoska škola; deca kojima je potrebna dodatna podrška