Analiza ponašanja korisnika društvenih mreža u kontekstu smanjenja rizika bezbednosti u digitalnom okruženju - Slavkovic, Ana; Slavkovic, Nikola; Subošić, Dane (Sociološki pregled, 2023)
Radom se problematizuje ponašanje korisnika društvenih mreža u kontekstu smanjenja rizika bezbednosti u digitalnom okruženju. S tim u vezi, predmet rada je ponašanje korisnika društvenih mreža (pretežno „milenijalaca“ iz studentske populacije, bezbednosne profesionalne orijentacije) u zavisnosti od pola. Cilj istraživanja je identifikacija preporuka za bezbednije korišćenje društvenih mreža, pa je zato realizovano istraživanje koje je bazirano na anonimnoj anketi od 15 pitanja (3 demografskog i 12 suštinskog značaja), u kojoj je učestvovalo 333 studenta osnovnih i master studija oba pola, koji studiraju na fakultetu bezbednosne programske orijentacije. Koristeći Mann-Whitney test, tablice kontingencije, Kruskal-Wallis test, kao i Spearman test, utvrđeno je da su modeli ponašanja i muškaraca i žena na društvenim mrežama veoma slični, ali i da postoje značajne statističke razlike u nekim scenarijima. Pored toga, pokazalo se da ispitana grupa, bez obzira na pol, svesno ulazi u rizik od napada, ostavljajući svoje podatke uz neoprezno korišćenje uređaja, zaštitnih lozinki i kodova. Poređenjem navedenih zaključaka sa stavom opšte hipoteze: „Postoje sličnosti i razlike između žena i muškaraca u pogledu ponašanja na društvenim mrežama i u sajber prostoru uopšte“, dolazi se do zaključka da je ona verifikovana. Jedno od rešenja identifikovanih problema ponašanja korisnika društvenih mreža jeste podizanje njihove svesti o riziku poslovanja i/ili zabave na društvenim mrežama, kao i njihova kontinuirana obuka radi zaštite sopstvenih podataka.
Keywords: sajber bezbednost; društvene mreže; zaštita podataka; pol; modeli ponašanja