Nanotehnologija i internet nano stvari: benefiti i rizici - Jovanović Popović, Dejana (Sociološki pregled, 2023)
Nanotehnologija pruža nova rešenja za brojne aplikacije koje imaju značajan uticaj na skoro svaki aspekt naše zajednice, uključujući medicinu, pametne gradove, vojsku, poljoprivredu i industriju. Međusobno povezivanje uređaja nanorazmera sa postojećim komunikacionim mrežama preko interneta definiše novu paradigmu umrežavanja pod nazivom internet nanostvari i uključuje veliki broj nanosenzora koji pružaju preciznije i detaljnije informacije u realnom vremenu o zdravstvenom stanju ljudskog organizma, životne sredine ili određenog objekta.U radu su analizirane mogućnosti upotrebe nanotehnologija i interneta nanostvari, kao i razne njihove aplikacije u pametnim gradovima. Na kraju, sledi diskusija o rizicima, izazovima i bezbednosnim pitanjima koje ove dve revolucionarne tehnike mogu doneti čovečanstvu.
Keywords: nanotehnologija; internet nanostvari; internet stvari; pametni gradovi; nanosenzori; rizici; benefiti