Strategije razvoja pametnih gradova: determinizam podataka i tehnološki suverenitet - Dimitrijevic, Lazar (Sociološki pregled, 2023)
U ovom radu se analizira uloga građanina kroz vezu između pojma „pravo na grad“ i aktuelnih izazova integriteta podataka. Uvodna diskusija objašnjava nepredvidivost podataka koja se tiče građanina i postulacije tehnološkog suvereniteta kao alternative korporativnom dizajnu pametnog grada. Metod koji je primenjen obuhvata analizu sadržaja i preglede literature koja se odnosi na fenomen otuđenja podataka, bezbednosti podataka i političke dihotomije između „tvrdih“ i „mekih“ pristupa strategijama razvoja pametnog grada. Prvi deo pojašnjava poziciju podataka u strukturi pametnog grada, dok se drugi deo bavi političkom ulogom građana u pametnim gradovima.
Keywords: razvoj pametnog grada; determinizam podataka; tehnološki suverenitet; državljanstvo; podaci o ličnosti