Veštačka inteligencija i međunarodna bezbednost: nadolazeća revolucija u vojnim poslovima - Kopanja, Mihajlo (Sociološki pregled, 2023)
U postojećoj literaturi sve se češće mogu pronaći istraživanja koja dovode u vezu veštačku inteligenciju i međunarodnu bezbednost. To je razumljivo s obzirom na to da trendovi razvoja modularne i generalne veštačke inteligencije i njihova implementacija u domenu bezbednosti prete da dovedu do radikalne transformacije načina na koji se vojni poslovi sprovode. Istraživački cilj ovog rada jeste da pruži pregled postojećih istraživanja koja dovode u vezu veštačku inteligenciju i međunarodnu bezbednost zarad potvrđivanja hipoteze da razvoj i implementacija veštačke inteligencije najavljuju nadolazeću revoluciju u vojnim poslovima, koja će transformisati načine na koje države stupaju u strateške interakcije i sprovode ih među sobom.
Keywords: veštačka inteligencija; međunarodna bezbednost; revolucija u vojnim poslovima; tehnološki determinizam; strateške studije