Globalisti: nasledna plutokratija i zaštita prava kapitala - Šutović, Milojica (Sociološki pregled, 2023)
Kao nastavak kolonijalizma globalizacija je „kontrolisana demokratija“ globalista zasnovana na ograničenoj participaciji. Ona je vladavina prikrivene totalitarnosti političkog jednoumlja, radi zaštite globalnog prava kapitala, maksimalizacije profita, racionalizacije neoliberalne ideologije dominacije, vladavine manjeg dela jednog procenta najbogatijih u poretku stvarne nejednakosti, obesmišljavanjem opšteg prava glasa svođenjem „jednog glasa na jedan dolar, jedan evro, jedan dinar“. I stvaranjem nasledne plutokratije „divljeg“, gangsterskog kapitalizma, u kojoj većina globalne/lokalne populacije veći deo života živi u ničim ograničenoj privatnoj diktaturi kako nadzornog i terapeutskog kapitalizma, tako i meritokratskog ili hibridnog državnog kapitalizma, prividne slobode i stvarne eksploatacije, gde globalisti meditiraju o „kolonizaciji Marsa ili smaku sveta, a siromašni o kraju meseca“.
Keywords: globalisti; globalizacija; nasledna plutokratija; zaštita prava kapitala; nejednakost; eksploatacija