Religija, politika i vaspitno-obrazovni sistem - Jovović, Zoran (Sociološki pregled, 2023)
Za čovjekov život bitna je religija, a potom i politika koja je praktična nužnost. Za religiju možemo reći da je ona potreba svakog pojedinca u socijalnoj zajednici, ona je prosto duhovna potreba. I politika i religija iskazuju se kao čovjekova nužnost. Čovjekova nužnost je i vaspitanje i obrazovanje, a u njihovom središtu je znanje.Razuman vaspitno-obrazovni sistem mora da zadovolji sljedeće uslove: da prenosi kulturno nasljeđe na mlada pokoljenja; da priprema mlade pojedince da preuzmu neku od radnih uloga u društvu; stvara vrijednosnu svijest i savjest kod mladih pojedinaca; da omogući nesmetano razvijanje mogućnosti svake individue (misli se na intelekt, moral, kulturu); da obezbjedi uslove za nesmetano sticanje i proširivanje znanja o religiji i iz religije; da obezbjedi uslove za sticanje znanja iz politike, demokratije (vladavina prava, slobodno tržište ideja).Bez religije, kao i bez vaspitanja i obrazovanja, društvu nedostaje vazduha, čiste istine o njemu. Bez religije, vaspitanja i obrazovanja tama bi se uselila u sve nas i izgradila sebi neki specifičan oblik: sklopili bismo pakt „koji nas veže za deveti krug pakla“. Ostvarila bi nam se ona mračna očekivanja; obistinilo bi nam se ono čega se najviše bojimo. Kako kaže Šušnjić (1997, str. 18): mi smo u „stoleću koje je prokockalo svoje ljudske mogućnosti“: to je krvav vijek. Svjedoci smo vremena u kome se proliva najviše krvi: „glave nam nedostaju, glavoseča imamo napretek“ (Čupić, 2002, str. 18). Ovo je vijek brojeva, organizacija, nasilja, pa čak i u vaspitno-obrazovnom sistemu; vijek u kome skoro pa da nemamo bistru glavu o tome šta treba da činimo, odnosno šta hoćemo i šta možemo.
Keywords: društvo razlika; religija; vaspitanje; obrazovanje; politika; demokratija