Biopolitika XXI veka i politički realizam - Koljević Grifit, Bogdana (Sociološki pregled, 2023)
U članku se razmatra koncepcija biopolitike kao neoliberalizma, tj. reflektuju se osnove ove Fukoove teorije i njen strukturalno postpolitički karakter. Primarni cilj je razumevanje kako se upravo ovaj „režim istine” ispostavlja kao temelj za Realpolitik XXI veka iz kojeg su proizašle zapadne tehnike upravljanja. Biopolitika se relevantno pojavljuje kao proces fragmentacije i disolucije političkog suvereniteta i subjektiviteta, i kao takva realizuje se kroz različite postmoderne i neoliberalne forme. Kroz politizaciju života, teorije i prakse biopolitike suprotstavljaju se značajnom delu filozofsko-pravne tradicije. U drugom delu rada – uz pregled savremenih fenomena biopolitike – artikuliše se Fukoovo stanovište političkog realizma kao potencijalni odgovor na političko-filozofske izazove svetskih razmera.
Keywords: biopolitika; neoliberalizam; subjektivitet; suverenitet; politički realizam