Diferenciranje publike i strategija oglašavanja na interaktivnoj televiziji - Babić, Aleksandar (Sociološki pregled, 2023)
Polazeći od pretpostavke da se u Srbiji kasni sa primenom koncepta interaktivne televizije i kreiranja novih oblika oglašavanja, autor kroz multistrateški pristup istraživanja navika mlade publike proučava obrasce transformacije potrošnje medijskih sadržaja. Kombinujući tehnike anketiranja i dubinskog intervjua i kvalitativne analize sadržaja, autor zaključuje da se tradicionalna TV reklama u digitalnom okruženju sadržajno multiplikuje, što se posebno uočava u sferi marketinških komunikacija. Mladi sve više koriste različite medijske tehnologije, prelazeći sa jednog uređaja na drugi ili simultano. Na osnovu analize ponašanja studentske populacije u konzumaciji današnje televizije u Srbiji, kreirali smo model interaktivne televizije kao multifunkcionalnog portala u kontekstu plasiranja oglasnih poruka.
Keywords: interaktivna televizija; oglašavanje; televizijska publika; digitalni marketing; mladi/studenti; sekundarni ekran