Nejednakosti i pandemija bolesti COVID-19: pandemija kao sila koja (ipak) utiče na rast nejednakosti - Krstić, Zoran (Sociološki pregled, 2023)
U radu analiziramo uticaj pandemije bolesti COVID-19 na rast ili pad nejednakosti. Epidemije su u društvima sa stagnantnim dohotkom imale tendenciju da umanjuju nejednakosti, te su definisane kao zloćudne sile koje vode padu nejednakosti. S druge strane, u društvima sa rastućim dohotkom, njihove ingerencije su izostavljene uz pretpostavku da više ne mogu biti aktivan činilac rasta ili pada nejednakosti. U tom smislu, kroz rad ćemo pokušati da ukažemo na ipak značajan uticaj epidemija (pre svega globalnih epidemija, odnosno pandemija) i u društvima sa rastućim dohotkom, ali i na njihovu sada bitno drugačiju logiku, jer one ne samo da su relevantan faktor, već sada slede i inverznu logiku, one utiču na rast nejednakosti.
Keywords: pandemija COVID-19; društvene nejednakosti; kapitalizam