Doprinos kulturnih interesovanja subjektivnom blagostanju mladih u Srbiji - Jokić, Biljana R.; Mrđa, Slobodan (Sociološki pregled, 2023)
Istraživanja pokazuju da kulturna interesovanja doprinose subjektivnom blagostanju, ali rezultati nisu dosledni. Ova studija o mladima u Srbiji (N = 453) imala je za cilj da istraži: 1. faktorsku strukturu omiljenih aktivnosti u slobodno vreme, 2. njihov doprinos subjektivnom blagostanju, uz sociodemografske varijable, fizičko zdravlje i angažman na društvenim mrežama, i 3. da li se i kako rezultati razlikuju u zavisnosti od operacionalizacije kriterijumske varijable (subjektivna sreća nasuprot zadovoljstvu životom). Rezultati su pokazali da su fizičko zdravlje i omiljene aktivnosti u slobodno vreme (kulturna interesovanja i „narodnjaci/porodica”) značajni prediktori i sreće (uz sport i veći broj profila na društvenim mrežama) i zadovoljstva životom (uz sredstva za kulturu i „kuću/zabavu”).
Keywords: kulturna interesovanja; potrošnja; sreća; blagostanje; slobodno vreme